Planera din skidresa

För att säkerställa att ni får den bästa starten på er skidresa, har vi samlat några värdefulla tips.

Förbokning

Förboka innan ankomst: Det är inte bara mer prisvärt, utan också mycket bekvämt när ni väl är på plats. Se till att förboka skidskola, skipass, skidhyra, skidkläder och aktiviteter hemifrån för en smidig start på er vistelse. Bokas minst en dag innan ankomst.

Gå i skidskola

Bästa starten på skidresan får ni om ni tar en skidlektion det första ni gör. Välj mellan grupplektion, privatlektion eller en familjelektion.
Vi erbjuder olika alternativ av gruppskidskola för barn, från den minsta på 3 år som aldrig åkt till den som åkt mycket och vill vässa tekniken.
Om ni vill ha en skräddarsydd upplevelse är en privatlektion ett utmärkt val. Här kommer en erfaren instruktör att fokusera helt och hållet på dig och dina behov. Oavsett om du är nybörjare som behöver grundläggande färdigheter eller en mer erfaren skidåkare som vill finslipa tekniken. Hör av er till oss så hittar vi ett bra upplägg som passar er.
Familjelektion är för er som vill göra något roligt tillsammans. Eller för er som vill ha tips på hur ni ska åka med barnen i skidbacken.

Tips från skiduthyrningen

När ni bokar utrustning hos oss får ni välja på att hämta utrustningen vid Bergshotellet eller vid Skidcenter norr. Hittar ni inte vilken shop och hyra som blir smidigast för er så ring gärna oss. Båda ligger i anslutning till barnbacken och parkeringar finns på båda platserna.
I våra skidpaket ingår skidor, pjäxor, stavar och hjälm och i våra snowboardpaket ingår snowboard, boots och hjälm. Välj storlek på pjäxorna efter storlek på vinterskorna, du ska kunna vicka på tårna. Vi är proffs på utrustning och förbereder er skidhyra och hjälper er att prova ut rätt grejer på plats. Kom ihåg att förboka minst en dag innan ankomst.
Er förbokade utrustning kan ni hämta ut från kl. 15.00 dagen innan ni ska ut i backen.

Aktiviteter

Häng med oss på våra roliga barnaktiviteter! Varje eftermiddag har ni möjlighet att träffa Loa i barnområdet eller delta i spännande aktiviteter som Loas polisskola. Mer information finns i vår onlinebokning.
För lite extra äventyr, missa inte kvällsåkningen på tisdagar och torsdagar när Norra sidan är öppen från 16:00 till 19:30. Det är en mysig upplevelse att åka i skenet av lampor!
För de riktiga skidentusiasterna finns vår Snöpark, skicross-banan, och puckelpisten. Och om du är nyfiken på din skidprestation, varför inte testa vår selftimer och se hur snabbt du kan åka?
Om ni vill utforska mer, rekommenderar vi ett besök hos vår granne, Vildriket. Där kan ni uppleva nordiska djur i en vintermiljö.
Om du fortfarande har energi kvar när skidbackarna stänger, rekommenderar vi att du tar och ger dig ut på längdspåret. Våra längdskidspår ligger precis intill Bergshotellet, där du enkelt kan hyra ett par längdskidor. Spåret sträcker sig över 2,3 km och är preparerat med konstsnö, och det är dessutom upplyst för en rolig och svettig kvällsaktivitet.
Det finns massor av skoj att utforska här i Järvsö – För Loas kalender och aktiviteter i backen läs här, för andra aktiviteter i Järvsö läs här.

TINAS TIPS FÖR EN BRA SKIDDAG

Tina tipsar

Min bästa skiddag börjar med att vara vid liften vid öppning, klockan 09:00. Morgonen är en magisk tid i backarna när allt är lugnt, och det känns som om backarna mina egna.
Efter några härliga åk är det dags för förmiddagsfika, och för mig är det ett måste. Jag tar en paus och njuter av en kopp kaffe och den allra godaste bullen i toppstugan Eftertanken. Den perfekta stunden att samla tankarna och ladda upp för resten av skiddagen.
När jag har hela dagen till mitt förfogande, är långlunch med vännerna på Creperiet i backen höjdpunkten. Kanske slinker det även ner en eftermiddagscrêpe för att hålla energin uppe under de sista åken. Det kan hända att jag tar en tur förbi After-Skin innan jag åker hem.
För mig är detta receptet på den ultimata skiddagen: tidiga morgnar, god fika, och en smakfull crêpe-lunch med familj eller vänner.

Mat

I Järvsö finns en mängd härliga restauranger i skidbacken. Här kan ni njuta av dagens lunch, smarriga smashburgare, goda crêpes eller hemlagade grytor. Kolla in Tina tipsar nedanför för fler mat- och dryckestips.
Vi har grillplatser spridda över berget, tända från 11:00 varje dag för dem som gillar utomhusmatlagning. Två värmestugor finns för dem som vill värma upp och äta medhavd matsäck. Självklart finns det också flera mysiga fikaställen för att boosta energin med förmiddags- och eftermiddagsfika. Smaklig måltid!
På kvällen behöver ni inte oroa er för att gå hungriga – Järvsö erbjuder ett brett urval av restauranger. För en smidig upplevelse, rekommenderar vi att ni bokar bord i förväg. För mer info: https://jarvso.se/ata/
Om ni behöver matvaror till stugan eller lägenheten har vi nu en ny stor Ica-butik i byn. Ni kan enkelt boka matkassar online och hämta dem i utlämningsskåpen utanför butiken. Det är ett bekvämt sätt att fylla på förråden.

Klä dig rätt i backen

Hur ska man klä sig för en dag i skidbacken?
För att hålla dig varm och bekväm i skidbacken är det klokt att följa lager-på-lager-principen. Använd ett underställ som lager1, följt av ett isolerande fleece som lager 2. Toppa sedan med skalkläder eller välisolerade ytterkläder som lagervarv 3. Glöm inte att ha på dig sköna varma skidstrumpor med högt skaft i pjäxorna för att undvika frusna fötter och skoskav. Vi rekommenderar skidstrumpor i ull.
Under hjälmen räcker det oftast med en tunn balaclava eller mössa för att hålla huvudet varmt, eftersom hjälmen i sig ger skydd mot kylan. För att skydda ögonen mot väder och vind, och förbättra sikten när du glider nedför backarna, är ett par goggles viktiga. Finns att hyra online eller på plats. Vill du äga ett par egna har vi många alternativ i vår shop.
På händerna bör du bära varma handskar, och för extra isolering kan du använda liners i ull som innerhandskar. Detta hjälper dig att hålla dig varm och bekväm under hela skiddagen. Tumhandskar är i regel varmare än fingerhandskar.
I våra shopar finns allt du behöver för skidåkningen ex, handskar, goggels, fleecejacka, skidstrumpor m.m. Skidkläder för vuxna och barn finns att hyra i vår onlinebokning eller här på plats.
För barn har vi nya jackor/byxor och overaller från Lindex.

VIKTORS TIPS FÖR EN BRA SKIDDAG

Viktor tipsar

Familjens morgon börjar alltid tidigt, vilket gör det enkelt att vara vid liften klockan 9. Det är särskilt smidigt när skidskolan står på schemat. Vår 7-åring är snabb att klä på sig och längtar ivrigt till skidskolan.
Medan han är fullt upptagen med allt roligt i skidskolan, får jag en värdefull timme med snowboarden. Jag brukar alltid träffa några gäster eller vänner i liften att åka med.
När skidskolan är avklarad är det ett måste att unna sig en chokladboll och en festis på Café Våfflan. Vid det här laget har resten av familjen också anslutit. Alla gillar vi att fika.
Efter fikan väntar lek och pulkaåkning vid rullbandet med lillebror. Till lunch brukar vi samlas vid grillområdet i barnbacken och grilla korv tillsammans.
Efter lunchen väntar lillebror spänt på att få leka med Loa och sen sova en stund i vagnen, medan storebror och jag beger oss till vårt favoritställe – snöparken. Här finns hopp och rails för alla åldrar.
På en riktigt bra dag orkar vi åka ända fram till Loas aktiviteter börjar kl.14:45. Favoritaktiviteten är på lördagar då Loa har sitt födelsedagskalas.
I bilen hem är alla gott trötta. Vi längtar redan till nästa skiddag.

Vart ska vi bo i Järvsö?

Oavsett om ni föredrar att bo backnära, på landet, i en mysig stuga, på hotell, lägenhet eller vandrarhem, kan ni ta kontakt med Destination Järvsö. De hjälper er att hitta och boka det perfekta boendet för er.

Snabba fakta om JÄRVSÖBACKEN

ANTAL PISTER

23

ANTAL LIFTAR

9

ANTAL RULLBAND

5

ANTAL FALLHÖJDSMETER

200 m

SKIDUTHYRNING

JA

SKIDSKOLA

JA

SNÖPARK

JA

RESTAURANGER

6 st ski in

TÅGSTATION

JA